2008. október 7., kedd

Happy Dashain 2065!


A fuldugo az hasznos tud lenni am! :) Tegnap ejjel megszolgalta a magaet. Van am itt valasztek bosegesen, kerhettem vadvizi-evezeshez vagy uszashoz valot... Valamiert ugy gondoltam, hogy az alvas azert megis kozelebb all az uszashoz, mint a vadvizi-evezeshez... es bejott. :) Itt amugy tenyleg hihetetlen, hogy mi minden van. Csak pislogtunk ma Enikovel egy amugy kicsinek mondhato uzletben. Olyan elelmiszerek meg pipere pampucok, amig meg hozzak sem jottek be Magyarorszagra... Es hajj de mennyien biztattak, hogy de tenyleg nem kell semmi, ne huzzuk vele a taskankat, azert csak osszejott az a 20 kilo hatul es 10 elol... khm. De most akkor ezuton hadd biztassak most en is minden Nepalba keszulot, hogy tenyleg ne hozzon semmit, mert tobb, mint minden van itt!!!
Ma Patan-ban jartunk nagy sebbel-lobbal, hogy akkor mi most jol megjarjuk azt a gyalogturat, amit a Lonely Planet javasolt es rajzolt le nekunk. Patan egyebkent egy masik kis telepules a Kathmandu volgyben, merthogy az az osszefogo nevuk itt nekik. Hamar kiderult, hogy a taxis kicsit fullentett nekunk azugyben, hogy hol tett le bennunket, meg a terkepet sem lattuk at egeszen, a helyiek meg sokszor bennunket nem ertettek, igy kb. 10 perc alatt jutottunk oda, ahova 1,5 ora alatt terveztuk... Igy nagy dobbenten csak ott alltunk Patan Durbar Square-en, hogy akkor most elore vagy hatra vagy merre. Jottunk mentunk kicsit, aztan kiegyeztunk abban, hogy nezzuk meg inkabb Patan allatkertjet, ami egyebkent Nepal egyetlen allatkertje is egyben. Nemzeti parkok vannak inkabb. Nem rajongunk az allatbortonokert ugyan, de valahol meg hajtott a kivancsisag bennunket, igy elsetaltunk.

Az unnepek miatt gondoltam, hogy tobben elmennek majd, meg sok gyerek is lesz. Igy is lett. Kulon jegy van a helyieknek, es kulon a kulfoldieknek. 35 rupia a helyieknek, 150 nekunk. (kb. 2,5-lel kell szorozni) Bar azt boknak vesszuk, hogy megkerdeztek tolunk, hogy nekunk milyen jegyet adjanak, angolul persze... :) Tenyleg csak helyiek voltak, hoztak sok gyereket allatokat nezni meg vizibiciklizni. Annyira csak helyiek voltak, hogy hamar mi is latvanyossagok lettunk. Sehol nem neztek meg meg ennyire bennunket, mint ma ott. Es megvolt ez elso igazi durva pottyantos elmenyunk. Az allatkerti wc-t azt meg megemlegetjuk. Nem vagyunk mi finnyasak, de azert ez a mai megert egy miset. Nem is reszletezem. Csak muszaj volt.

Annyira minden az unnepekrol szol itt most, egy masik arcat lathatjuk most Nepalnak. Kicsit olyan karacsonyi hangulatnak erezni, itteni modra. Mindent diszitenek, megaldanak, felaldoznak, imadkoznak, kioltoznek, hust esznek es a csaladjukhoz igyekeznek. A templomok mind tele vannak, mindenki leroja kegyeletet. Ma lefigyeltuk oket, bar meg nem allt ossze a kep, hogy pontosan mi mire valo. Szoval, ugy erkeztek a templom kore, hogy volt naluk egy lapulevellel font kis talkaban kokuszdio, banan, viragszirmok meg valami szappanformaju kis valami... khm... azt hiszem, ez meg magyarazatra szorul. Annyi erdekes dolog tortenik korulottunk az unnepek miatt most, persze nagy reszuk kerdojelek meg a fejunkben, de dolgozunk rajta. :)

Hust ugye nem nagyon esznek, inkabb nem, mint igen. Vannak, akik csak egyszer, most Dashain-kor. Igy a nagy vegaparadicsombol egy nagy szabadteri vagohid lett seccperc alatt az elmult napokban... durva dolgokat latni, de errol az oldalarol is akarunk tudni, hozza tartozik.

Most lesz sokuknak az ujev is! Azert nem mindenkinek, mert annyifele kaszt es hitrendszer letezik, hogy mashogyan is szamolnak. Kiderult, hogy nem is 40, hanem tobb, mint 130 kasztrendszer letezik!! De sokaknak szol a "Boldog 2065-ot!" Hirdetik mar a tablak... Hindu naptar szerint szamolnak ok ugyanis. 2065... hat igen... es csak 8000km-nyire volt tolunk. :)

Holnap reggel pedig bucsuzunk Kathmandutol, Pokhara az uticel, egy nepali csaladnal fogunk lakni a Himalaja labanal, egy csodaszep to partjan, ugy 1000 meter magasan. Izgatottak vagyunk mar nagyon. Mondanam, hogy ugy kb. 7 ora alatt megtesszuk a 200 km-t, de ez meg alakulhat, mert sok tehencsorda varhato, akik dugot okozhatnak. :)))





















2 megjegyzés:

Névtelen írta...

Szia Csillu!!!
Nagyon tetszik ez nekem h tudjuk követni mi is történik veled napról-napra.
Nagyon érdekes dolgokat látsz és köszönjük h megosztod velünk ezt a sok jót.
Vigyázz nagyon magadra.
Puszi:Brigi

Névtelen írta...

Sallai Csilla! Nagyon büszkék vagyunk Rád, ezt úgy gondolom, az egész család nevében kijelenthetem!
Puszilunk és szeretünk! Móni, Csabi, Dodó és Gréta