2008. október 5., vasárnap

Om Mani Padme Hum

Ooommanniipaammmeeeuuumm ... (buddhista mantra) hallottuk ezt ma nagyon sokszor Enikovel. Boudhnath-ba keveredtunk ma ugyanis Pashupatinath-bol. A legnagyobb hindu templomuk Pashupatinath, elen Vishnu-val, a Bagmati szent folyo partjan. Mindjart irok meg rola egy gondolatot.

Szoval most itt ulunk egy emeleti net kavezoban, ami a Boudhnath stupara nez, es nagyon kellemes zene szol fel nekunk. Ez nehany km-re van Kathmandu-tol, egy kis tibeti buddhista falucska, ami ugyan nappal tele van turistakkal, de mostanra mar csak a szerzetesek es a tanitvanyok meg az itt lakok maradnak, nagyon kellemes a harmonia. Ezert is ereztuk, hogy itt kell maradnunk ma ejszakara, ki is vettunk egy szobat egy kis szalloban, amit az egyik itteni kolostor tart fenn. Van egy kis kertje meg madarai meg olyan atmoszferaja, hogy tulzas nelkul, erkezesunk utan az erkelyre kiulve es magunk ele pislogva el is aludtunk... :)
Reggel pedig koran zarandokokat is lathatunk majd, meg korulcsodalhatjuk itt a mimindent turistak es arusok nelkul. Irtak is a sokat tanult kollegak a lonely planet utikonyvben, hogy ez a hely azon kevesek koze tartozik a vilagon, ahol betekinthetunk eredeti valojaba a tibeti buddhista kulturanak. Izgalmasan spiritualis hely ez.

Egyebkent megcsapott ma a gondolat, hogy lehet, hogy tenyleg itt vagyunk... Eddig csak dobaloztam a kultursokkal, de ma tenyleg megvolt az elso nagyon igazi. Ahogy megerkeztunk a Bagmati folyo partjara a nagy Hindu templomhoz, nagy fustolesre lettunk figyelmesek. A turistak, helyiek, szerzetesek es yogik erdekes egyvelege vette korul mindezt. Igazabol sejtettuk, hogy mi lehet ez, de nem beszeltunk meg rola, csak figyeltunk, es talan nem is hittuk el, hogy ez tenyleg az ott ami, ilyen korulmenyek kozott. Az ott hamvasztas volt. Nem az elso es nem is az utolso aznap. A megfelelo tiszteletadassal, gyaszolo csaladtagokkal, vallasos szertartassal es kivancsi turistakkal. Nem akartam elhinni, hogy ez igy normalis, nem serto, es, hogy igy is minden es mindenki odakerul, ahova kell. Kellett egy kis ido, hogy feldolgozzam, be kell vallanom. Ez olyasfajta kulturalis kulonbseg, hogy meg kell meg ertenem, es oda kell helyeznem minden reszet, ahova valo. Elmelkedtunk is ezen Enikovel, es arra jutottunk, hogy itt a hinduknak is es a buddhistaknak is olyan eros es megrendithetetlen vallasos hatteruk es hituk van, hogy nehany turista szempar aztan nem zavarhatja meg oket, ez valami sokkal erosebb annal. Sot, kifejezetten orulnek, ha latjak, hogy messzirol jott emberek meg akarjak ismerni a kulturajukat, buszkek ra. A hamvasztasrol csak meg annyit, hogy egesz egyszeruen azt egy testnek tekintik, amit szertartasosan ugyan, de el kell engedni, a halalt pedig az elet legtermeszetesebb reszenek tekintik. A lelek az, amivel ok foglalkoznak igazan, hisz mindket vallasban a lelekvandorlas kozponti hitvallasuk. Na nem megyek bele ebbe most jobban, csak meg kellett osztanom mai eszmefuttatasom.

Hogy konnyedebbre evezzek meg kicsit... tegnap elmentunk Enkovel koktelozni meg kilelkizni, mi szivunket nyomta. :) Jolesett nagyon, olyan parnan torokulos, hangulatos volt. Aztan kedves Rajunk (Radzsu), a szallashelytulaj fiaval meg soroztunk egyet lefekves elott. Sokat mesel nekunk magukrol, az emberekrol, nepalrol es az o rendszereikrol, mindig izgatottan hallgatjuk. Mar az angoljat is egyre jobban ertjuk, mi meg tanulunk nepaliul... haha :) Mar el tudjuk mondani a szoba szamunkat, szoval megy ez hamar... :) Tegnap peldaul kiderult, hogy az o 23 eves kora ellenere rendszeresen meditalni jar meg jogazik. Kis laza farmeros huszoneves szeme se all jol sracnak tunik, erre tessek. Mar el is ert valami olyan szintet, hogy van neki egy olyan szep nyakeke, ami mindig rajta van, es mondta, hogy, ha ideges vagy necces duhbe jovos szitu van, mindig a kezebe kapja, es ez emlekezteti ot arra, hogy hogyan cselekedjen helyesen. Na tessek. Es o csak egy csepp itt ebben a tengerben. Jo ilyen tengerben uszni, na.

1 megjegyzés:

hooker írta...

Szia puszi finom ebédet csináltunk vasárnap csülök pékné módra nagyon jól sikerült gondoltunk a kis vegára.Vigyáz magadra szörnyü amit irtál.